dinsdag 23 augustus 2011

Bijnierinsufficiëntie én Gyn?

Via de internist had ik testen aangevraagd om aan te tonen of mijn bijnier wel goed functioneerde. De resultaten zijn inmiddels binnen en het blijkt inderdaad dat mijn vermoeden goed was. Mijn bijnieren functioneren inderdaad niet naar behoren. Dat is uiteraard vervelend maar ik heb begrepen dat er wel wat aan gedaan kan worden.
Dit heeft helaas ook zijn effect op mijn vruchtbaarheid.
Ik ben getest op de hoeveelheid DHEA, ACTH en Aldosterin.
DHEA is een steroïde hormoon dat door de bijnieren, de geslachtsklieren, vetweefsel en de huid wordt aangemaakt uit cholesterol. DHEA wordt ook wel het anti-stress hormoon genoemd vanwege de bewezen positieve werking op het humeur en bij depressiviteit. (nu is mijn humeur dus niet om naar huis te schrijven). DHEA kan verder omgezet kan worden in het androgeen testosteron en de oestrogenen estron en estradiol. Dit beïnvloed dus de kwaliteit van de eicellen en verhoogt het hormoon AMH (wat door de gyn is getest).
Het meten van AMH in bloed is een diagnostische middel om het aantal eicellen van een vrouw te voorspellen. Met de leeftijd neemt het aantal eicellen af. Deze afname kan worden afgelezen aan de hand van de concentratie van AMH in het bloed.
ACTH werkt in op de bijnierschors en stimuleert de aanmaak van corticosteroïden zoals cortisol en ook androgenen (sekssteroïden). Ook speelt het een rol bij de biologische klok.
Aldosteron: Het zoutgehalte in het lichaam wordt onder meer gereguleerd door het in de bijnierschors geproduceerde hormoon aldosteron. Het zorgt tijdens de vorming van de urine voor het uitwisselen van natrium (Na+) tegen kalium (K+) en helpt zo ook om de bloeddruk te regelen.

DHEA en ACTH zijn bij mij te laag. Dit zou automatisch betekenen dat mijn AMH ook te laag is. We wachten het even af en op 19 september spreek ik met mijn Gynaecoloog hierover.
De Aldosteron is bij mij 2 keer zo hoog als het mag zijn. Dit zou betekenen dat mijn bloeddruk te hoog zou moeten zijn en ik constant dorst heb. Mijn bloeddruk ik altijd 110 om 70. Het varieert nog wel eens maar zelfs tijdens mijn zwangerschap is het niet veel hoger geweest. (wel handig dat ik dus plasma-donor ben. Zo is het elke 4-6 weken gecontroleerd en kan ik het met zekerheid zeggen)
Ik heb ook niet constant dorst, maar misschien drink ik wel genoeg rooibosthee?

In ieder geval is duidelijk dat ik een gesprek nodig heb met mijn Gynaecoloog en met een goede endocrinoloog. Ook is duidelijk dat mijn verminderde vruchtbaarheid dus niks te maken heeft met mijn Endometriose, zoals de Gynaecoloog al vermoedde.

Spannend dus weer. Maar door de verhuizing en alles wat er mee te maken heeft is er gewoon geen ruimte en tijd om er nu wat mee te doen. Op 19 september is er weer tijd en ruimte (vooral in mijn hoofd).
Tot die tijd wachten we maar af.

Geen opmerkingen: